Arxiu de la categoria: Uncategorized

L’equip de govern de SOM Espluga fa balanç del mandat 2019-2023 en un acte públic

Divendres dia 3 de febrer es va celebrar l’acte de balanç del mandat 2019-2023, en el qual l’equip de govern de Som Espluga va fer repàs dels principals projectes que s’han desenvolupat al llarg d’aquest i van aportar una visió de futur dels diferents àmbits d’actuació.

En l’acte també van intervenir Laura Ruiz de Porras, exregidora de l’equip de govern i Carme Ferrer, alcaldessa de Senan i Diputada d’Ocupació i Emprenedoria a la Diputació de Tarragona.

Des de Som Espluga volem enviar un agraïment a totes les persones que ens van acompanyar en l’acte, així com al Bar del Casal per acollir-nos.

DIGUES LA TEVA! – Enquesta de Som Espluga

📝 Som Espluga impulsa un formulari perquè diguis la teva sobre les accions de govern i sobre què trobes a faltar a l’Espluga de Francolí.

📨 Si creus que podem millorar alguns aspectes, respon l’enquesta: https://forms.gle/TDZQhYQXnyfsRs4C9

📢 I recorda que si vols formar part de Som Espluga i/o fer-nos arribar més propostes, ens pots escriure a somespluga@gmail.com

L’equip de govern de SOM Espluga defensa la gestió que s’està fent per la gestió de la falta d’aigua al municipi

Junts per l’Espluga ha difós aquesta setmana un fulletó amb informació falsa sobre les gestions de l’equip de govern  


L’equip de govern de SOM Espluga, qui està al capdavant de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí des del maig del 2019, aclareix amb aquest comunicat els passos que s’han fet per la gestió de l’aigua i desmenteix afirmacions que el principal grup de la oposició, Junts per l’Espluga, ha difós durant aquesta setmana.

Des de SOM Espluga, es té consciència de la responsabilitat que suposa gestionar un bé essencial com l’aigua i davant la problemàtica actual de falta d’aigua s’està treballant intensament per poder revertir la situació amb el mínim impacte a la població.

 1. LA LICITACIÓ DE LA CANONADA DEL CONSORCI D’AIGÜES DE TARRAGONA (CAT) NO ARRIBA TARD

Es fa quan s’enllesteixen els següents tràmits, entre el maig de 2019 i març de 2022:

 • Aprovació conveni Ajuntament-CAT.
 • Aprovació projecte executiu el CAT.
 • Petició subvenció 500.000 € Diputació.
 • Signatura del protocol de finançament pel qual es lliga, per escrit, la subvenció de Diputació.
 • Tràmit d’expropiacions.
 • Aprovació de l’aval bancari.
 • Inici de la licitació de les obres.

A partir d’aquí, i a causa de l’increment generalitzat dels preus dels materials, queda deserta la licitació a l’abril del 2022. L’Equip de govern reactiva la modificació de projecte. S’estan realitzant les següents accions:

 • Revisió de preus i projecte
 • Valorar les diferents vies de finançaments, com per exemple subvencions i crèdit.
 • Preparar la modificació del projecte per aprovar-lo en el proper ple.


2. GESTIÓ DEL PROJECTE DEL CAT

Durant aquests 3 anys s’han fet diverses reunions amb el Consorci d’Aigues de Tarragona (CAT), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Diputació de Tarragona per vetllar el projecte.

Cal destacar que durant els 16 anys de Convergència i Unió es va perdre molt de temps decidint el traçat i redactant el projecte. 16 anys. 

El projecte del CAT es planteja a l’últim mandat de l’Antoni Sánchez, concretament s’aprova el 27 de juny de 2002 la reserva d’aigua del CAT.

3. DIVERSES SOLUCIONS

Fa dies que s’exploren diferents solucions, tant pel finançament del CAT com per portar aigua als dipòsits. Una de les opcions que hi ha plantejada és la d’un crèdit, però no a llarg termini, sinó a mitjà termini i amb carència els primers dos anys per poder així amortitzar a mesura que es rebin les subvencions, per tant, és millor assegurar les subvencions.

4. FINANÇAMENT

Al maig del 2019 no hi havia el 100% del finançament lligat. Només hi havia la resolució per escrit de la subvenció de l’ACA de 500.000.

La subvenció de la Diputació de Tarragona queda compromesa per escrit el 27/10/2020, amb 500.000 euros més. La partida per aquesta subvenció apareix per primer cop al pressupost de la Diputació del 2021.

5. GESTIÓ AMB LA INDÚSTRIA

L’Equip de Govern treballa colze a colze amb l’empresa CuniEspluga. Anteriorment, abans de realitzar talls, la direcció de l’empresa prenia la decisió d’autoabastir-se, pels seus vincles amb l’Espluga, prenia les mesures sense que l’Ajuntament l’obligués. Parlem de volums molt inferiors al que farien falta actualment.

La direcció actual d’aquesta empresa continua tenint la voluntat d’arribar a solucions conjuntes amb l’Ajuntament, des del principi.

6. ALTRES SOLUCIONS

S’estan estudiant diferents opcions per a què CuniEspluga pugui desconnectar-se de la xarxa temporalment

També es valoren altres opcions que podrien solucionar de manera temporal la manca d’aigua.

Dir, per part de Junts, que no s’està fent res és faltar a la veritat i més quan es va informar d’això a l’oposició durant la Junta de Portaveus del dimarts 8 de novembre.

7. GESTIÓ DE LES FUGUES

No s’ha deixat d’actuar en cap moment. Pel que fa a la possible fuita detectada al Riu Sec l’Equip de Govern també ha fet una anàlisi de l’aigua i no és concloent que sigui d’una fuita. L’aigua analitzada té característiques similars a la del pou de la Biela perquè prové del mateix aqüífer.

L’avís per part de Junts a la brigada es realitza a peu de carrer durant una conversa amb els operaris que estaven treballant-hi. 

Des de la brigada ja es va detectar anteriorment i s’ha anat realitzant comprovacions per determinar la procedència d’aquesta fuita, ja que el tram de canonades existents està ubicada a més de 300 metres. També s’ha realitzat un canvi de canonada de forma preventiva per assegurar possibles fuites i una intervenció externa per la recerca d’aquesta possible fuita o d’altres en aquesta zona.

El manteniment de les Cent Fonts s’efectua com es té previst. També s’observa que la instal·lació té possibilitats de millora que ja s’han començat a realitzar i es finalitzaran en les properes setmanes.

8. PODEM TALLAR L’AIGUA A LA INDÚSTRIA?

A través del personal tècnic i jurídic de l’Ajuntament s’han fet consultes tant a l’ACA com a Salut per saber si es podia tallar el subministrament de manera unilateral a les indústries o als rentadors. La resposta va ser que no s’aconsellava aquesta opció si al reglament municipal d’aigües no està recollida aquesta possibilitat. Ens aconsellaven dialogar amb les empreses i això és el que s’ha fet.

9. NO ACCEPTEM LLIÇONS

L’Equip de Govern ha fet tot el possible per garantir el subministrament d’aigua. Som Espluga lamenta que amb el tema de l’aigua el grup que va estar governant l’Ajuntament durant 16 anys practiqui electoralisme en un tema sensible.

Som Espluga no accepta lliçons de gestió per part de qui no va aconseguir una solució definitiva pel problema de l’aigua en 16 anys, però sí que accepta idees, que encara no n’hem vist cap de constructiva. 

10. ACTUACIONS

Des de Som Espluga treballem per deixar enllestit durant aquest mandat:

 • La piscina reformada per tal de no continuar perdent aigua. Realitzat.
 • El projecte del CAT aprovat per assegurar-ne l’execució, amb les subvencions i el sistema de finançament per fer-ho realitat. En procés.
 • Un projecte ambiciós per substituir 3,7 km de canonades de la xarxa d’aigua en mal estat de la urbanització Carreras, amb subvenció de 500.000 € atorgada, projecte aprovat i licitació feta. En procés.

Comunicat de Som Espluga en relació a la renúncia de Laura Ruiz de Porras Rosselló com a regidora de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí

La regidora de Som Espluga-AM a l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Laura Ruiz de Porras Rosselló, ha presentat la seva renúncia aquest dijous 25 de febrer de 2021 en el marc del Ple Municipal. Ruiz de Porras era regidora de l’Equip de Govern des del maig del 2019 i era la responsable de les regidories de Sanitat, Hisenda, Personal, Acció Social i també de la segona tinença d’alcaldia. Els motius de la seva dimissió són laborals, ja que Ruiz de Porras és directora de l’Àrea Bàsica de Salut de Montblanc i la pandèmia ha fet inviable la compatibilitat entre les seves responsabilitats laborals i polítiques.

Aquesta decisió implica que Anna March Farré, la persona que ocupaba el número 8 a la llista de Som Espluga-AM, serà la nova regidora de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí a partir del proper Ple Municipal previst pel 25 de març, quan prometerà el càrrec.

Laura Ruiz de Porras havia estat regidora de l’oposició l’any 2011 encapçalant la candidatura de Solidaritat Catalana per la Independència i, en el darrer mandat (2015-2019), havia format part de la llista de Som Espluga-AM en la cinquena posició. En les últimes eleccions, celebrades el maig de 2019, Laura Ruiz de Porras va ocupar la sisena posició entrant a l’actual l’equip de govern de Som Espluga com a segona tinent d’alcade.

Des de l’equip de treball de Som Espluga donem suport a la decisió de la regidora Laura Ruiz de Porras, a qui volem agrair tota la dedicació d’aquests anys al consistori i la seva implicació en el projecte de Som Espluga des del primer moment. Som Espluga continuarà comptant amb el suport de la Laura Ruiz de Porras dins el grup de treball. Des de Som també s’agraeix el compromís de l’Anna March Farré per afrontar les noves responsabilitats dins l’equip de govern a partir del proper mes de març. 

Els regidors i regidores de SOM Espluga plantegen presentar la moció sobre la decisió de la JEC en el ple ordinari de gener de manera conjunta

Inicialment el grup de Junts per l’Espluga de Francolí va sol·licitar que es convoqués un ple extraordinari i urgent per aprovar aquesta moció, activant un mecanisme extraordinari que forçava la celebració d’aquest ple.

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí va convocar un ple urgent i extraordinari a proposta del grup municipal de Junts per l’Espluga, aquest ple tenia un únic punt, el d’aprovar la moció presentada per aquest grup polític i titulada: “Moció de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central respecte el Molt Honorable President de la Generalitat Quim Torra i l’eurodiputat Oriol Junqueras”

Per aquest motiu es va convocar el ple per dilluns 13 de gener a les 20h i els regidors/es de Som Espluga, i també el regidor Francesc Sánchez de Nova Espluga (FIC), van votar en contra de la urgència d’aquest ple, i per tant, no es va poder sotmetre a votació la moció proposada per Junts per l’Espluga. Som Espluga va optar per aquesta decisió pels següents motius:

– Som Espluga es va estranyar de rebre per instància la sol·licitud d’un ple extraordinari i urgent per aprovar una moció de país, convocant de manera unilateral, sense tenir en compte la resta de grups municipals.

– En una de les juntes de portaveus, on hi ha representació de tots els grups polítics, es va acordar que les mocions de país les presentarien conjuntament els tres grups municipals, per donar rellevància a les propostes i per dotar de contingut la unitat, cosa que no ha succeït en aquest cas.

– L’Ajuntament de l’Espluga està en una situació complexa a nivell administratiu, i des de Som Espluga es creu que s’hauria de tenir en compte la situació a l’hora de forçar plens extraordinaris i urgents.

– Som Espluga no comparteix el caràcter urgent del ple, quan no hi ha constància que a altres ajuntaments de la comarca s’hagi presentat aquesta moció per aprovar-la de manera extraordinària i urgent. Ni tan sols al Consell Comarcal.

– Des de l’Equip de Govern, sempre que s’ha convocat un ple extraordinari i urgent s’ha fet o bé per necessitats administratives improrrogables o bé perquè s’acordava amb tots els grups  municipals.

– Votar en contra de la urgència del ple també contribueix a explicar que per aprovar una moció que es pot aprovar per ple ordinari d’aquí a quinze dies no cal convocar un ple extraordinari i urgent pagant les assistències als regidors i regidores.

Aquests són els motius pels quals el grup municipal ha votat en contra de la urgència del ple i s’ha proposat que en el següent ple, que previsiblement serà el dijous 30 de gener, es presenti la mateixa moció en nom dels tres grups municipals de l’Ajuntament, ja que els efectes d’aprovar la moció seran els mateixos. La urgència de la convocatòria del ple extraordinari va ser rebutjada per 7 vots (Som Espluga i Nova Espluga) contra 3 (Junts per l’Espluga).

Des de som Espluga també es proposa recuperar l’esperit unitari de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), ja que originalment aquesta moció la va enviar l’ACM i l’AMI.

Som Espluga tanca la campanya electoral animant a la ciutadania espluguina a fer possible el canvi

L’acte de final de campanya serà divendres 24 a les 10 de la nit a la Plaça de la Vila

Som Espluga farà l’acte de final de campanya el proper divendres dia 24 de maig a les 10
de la nit a la Plaça de la Vila i en cas que hi hagi previsió de pluja es traslladarà a la Sala
Folch i Torres del Casalet. L’acte comptarà amb la participació de diversos membres de la
llista electoral de Som Espluga, amb la intervenció en videoconferencia de Meritxell Serret,
Delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, també amb la
intervenció en vídeo d’Ernest Maragall, candidat a l’alcaldia de Barcelona per ERC.

Finalment intervindrà Josep Maria Vidal Minguella, cap de llista de Som Espluga, i per
acabar es convidarà a tots els assistents a fer un beure.

Som Espluga ha treballat des de l’oposició la darrera legislatura, des d’on ha fet unes 80
propostes i més de 550 preguntes a l’actual equip de govern. Som compta amb un equip de
treball de més de 70 persones amb qui ha treballat les propostes del programa electoral en
diverses trobades participatives organitzades des del mes d’abril de 2018. A més, des de
Som Espluga s’han organitzat diversos actes oberts a tots els públics des del mes de gener
de 2019 per tal de donar a conèixer el projecte que proposen com a opció de canvi real i
necessari al consistori espluguí, sota el lema “fes possible el canvi!”.

Som Espluga es compromet a rehabilitar els habitatges de l’antiga caserna i destinar-los a lloguer social

Fa 16 anys que l’ajuntament de l’Espluga no impulsa polítiques d’habitatge social al nostre municipi, i per això Som Espluga proposa rehabilitar i posar a lloguer aquests pisos seria una opció per moltes famílies i joves

Per fer front a la manca d’habitatge, tant de lloguer com de compra, que hi ha actualment a l’Espluga, des de Som Espluga es proposa la rehabilitació del pisos de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil permetria donar la opció de lloguer assequible a famílies i joves que no es poden permetre el preu dels lloguers que hi ha actualment a l’Espluga.

Som Espluga també aposta per fer un cens d’habitatges buits per detectar i conèixer la situació actual de l’Espluga i per crear una línia d’ajuts per rehabilitar habitatges vells al casc antic i destinar-los a lloguer per a joves. A més, també es considera important el fet d’informar a tothom de les eines i ajuts que existeixen en l’àmbit d’habitatge, com la borsa d’habitatge del Consell Comarcal.

A l’abril del 2017 i al novembre del 2018 Som Espluga va presentar mocions per impulsar polítiques d’habitatge amb propostes concretes i que en les dues ocasions van ser rebutjades per l’equip de govern. Aquestes mocions ja contemplaven algunes de les propostes que ara portem al programa electoral. En definitiva, Som Espluga proposa revertir la situació actual de l’habitatge per tal de revitalitzar el casc antic i que el preu del lloguer sigui més assequible.

Som Espluga presenta la llista de les persones suplents en un acte obert a tots els públics

La presentació tindrà lloc a la Plaça de l’Església de l’Espluga divendres 12 d’abril a 3/4 de 8 del vespre

Som Espluga presentarà les persones que formen part de la llista de suplents de cara a les properes eleccions municipals del mes de maig. L’acte porta per nom “SOM-HI, sumem equip”, i comptarà amb la intervenció de les deu persones que formaran part dels suplents de la candidatura de Som Espluga. Intervindran també el seu cap de llista, Josep M. Vidal i la candidata de Tarragona per Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions europees Helle Kettner. La presentació és pública i tindrà lloc el proper divendres 12 d’abril a ¾ de 8 del vespre a la Plaça de l’Església de l’Espluga.

Som Espluga va presentar la llista electoral en passat diumenge 10 de març, amb Josep M. Vidal al capdavant i amb una proposta que aposta tant per la renovació com per la continuïtat, tenint en compte que manté alguns dels actuals regidors en posicions molt destacades però també hi inclou noves persones candidates.

 1. Josep Maria Vidal Minguella
 2. Aida Morgades Agüera
 3. Enric Mercadé Pàmies
 4. Anna Garcia Gené
 5. Xavier Rosell Cabrol
 6. Laura Ruiz de Porras Rosselló
 7. Laura Poblet Badia
 8. Anna March Farré
 9. Antoni Sabaté Pagès
 10. Jordi Miró Andreu
 11. Ferran Civit Martí

Durant les darreres setmanes, Som Espluga s’ha reunit amb més d’una trentena d’entitats i organitzacions per tal de conèixer més a fons el funcionament, preocupacions o necessitats de cada col·lectiu i també escoltar les seves propostes de millora en diversos àmbits.

Som Espluga té activats diversos canals de participació i comunicació a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instgram i també compta amb una adreça de correu electrònic info@somespluga.cat i la pàgina web www.somespluga.cat. Tothom qui ho desitgi pot fer arribar propostes i suggeriments a través de qualsevol d’aquests mitjans.

 

Som Espluga treballa el programa electoral en una trobada participativa en format d’àgora

L’agrupació d’esquerres Som Espluga posa en comú les propostes recollides en les jornades temàtiques que s’han fet des del mes d’abril de 2018

El Grup Municipal de Som Espluga ha celebrat aquest diumenge 17 de febrer una àgora (trobada participativa) per posar el comú totes les propostes que l’agrupació ha recollit en les deu trobades temàtiques que ha organitzat des del passat mes d’abril. Aquestes trobades han tractat diversos àmbits del programa electoral i en l’àgora d’aquest diumenge s’han organitzat per grups i temàtiques  per tal de revisar, validar i prioritzar totes les propostes recollides de cada àmbit. Hi han participat més de trenta persones que formen part del grup de treball de Som Espluga i que han volgut participar en el programa electoral aportant idees i propostes. Els temes que s’hi ha tractat són: comunicació, participació i transparència; medi ambient, energia verda i agricultura; desenvolupament econòmic; habitatge; ciutadania i acció social; turisme; infraestructures, equipaments i serveis; cultura, esports i entitats; educació i urbanisme i mobilitat.

Som Espluga va presentar a finals de gener el seu grup de treball, format per més de setanta persones d’edats i perfils molt diversos, i està previst que el proper diumenge 10 de març presenti la llista electoral per a les properes eleccions municipals del 26 de maig.

Som Espluga té activats diversos canals de participació i comunicació a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instgram i també compta amb una adreça de correu electrònic info@somespluga.cat i la pàgina web www.somespluga.cat. Tothom qui ho desitgi pot fer arribar propostes i suggeriments a través de qualsevol d’aquests mitjans.

Som Espluga es va presentar per primera vegada a les eleccions del 2015
Som Espluga es va presentar per primera vegada a les eleccions municipals del 24 de maig de 2015, unint diversos sectors d’esquerra i amb la idea de crear una alternativa al govern municipal actual i treballar conjuntament per una Espluga on posem l’interès en la ciutadania, fent una gestió municipal més plural, participativa, inclusiva i  transparent. En les passades eleccions Som Espluga va ser la llista més votada amb 867 vots, tot i que el pacte entre David Rovira i Antonio Vendrell portés als cinc regidors de Som Espluga a l’oposició.

Durant aquest temps, Som Espluga ha aportat una vuitantena de propostes al ple i ha fet més de 450 preguntes a l’equip de govern per tal de dur a terme un seguiment actiu i fiscalitzar la seva acció en tots els àmbits.