Som Espluga proposa remodelar la plaça Montserrat Canals per pacificar-la i intervenir a la plaça de l’Església per recuperar-ne l’encant que tenia abans


La intervenció a la plaça de l’Església es complementaria acabant d’alliberar d’edificacions el perímetre de l’Església Vella, per potenciar-la com a monument turístic.

La candidatura progressista de Som Espluga – AM proposa dues intervencions urbanístiques en les dues principals places de la població: la plaça de l’Església i la plaça Montserrat Canals, ubicada davant del Casal. Aquestes dues places es volen potenciar per tal d’impulsar, de manera estratègica, l’eix comercial que les uneix.

Es proposa intervenir urbanísticament a la plaça de l’Església amb l’objectiu de recuperar l’encant que tenia abans sense perdre la funcionalitat actual. Les possibles actuacions a desenvolupar en aquest espai seria: incrementar els espais d’ombra amb vegetació autòctona, ordenar els espais de les terrasses dels bars, prohibir l’accés de circulació de cotxes a l’interior, millorar l’accessibilitat de vianants ordenant-ne la circulació i incorporar mobiliari urbà que afavoreixi un ús familiar, útil i segur d’aquest espai.

Aquesta primera actuació aniria acompanyada de l’alliberament d’edificacions de tot el perímetre de l’Església Vella per potenciar-la com a monument. Som Espluga proposa adquirir l’immoble on fins ara hi havia el local social de la Germandat de la Santíssima Trinitat, per tal d’enderrocar aquest immoble i també l’immoble del carrer Abadia número 9, que ja és propietat de l’Ajuntament. En aquest darrer immoble hi ha ubicada una de les escenes més emblemàtiques del Pessebre Vivent ubicada al safareig existent en aquest edifici. Som Espluga proposa incorporar aquest safareig a l’espai públic alliberat per tal que sigui un atractiu més del centre.

Amb l’alliberament d’edificacions, es disposaria d’una part del local que es proposa adquirir sense enderrocar, doncs no queda afectat pel planejament urbanístic. En aquest local s’hi podrien ubicar o bé uns lavabos públics, un magatzem per a material de festes o bé un espai polivalent.

Les actuacions a la plaça de l’Esglesia s’hi sumarien les d’ubicar a ledifici de la Cooperativa de Consum un espai de desenvolupament empresarial, cooperatiu

i comercial, la proposta de crear una nova Llar de Jubilats i Jubilades, a l’edifici de la Sala Parroquial i la reubicació de la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola a l’antiga Capella del Santíssim. El conjunt d’aquestes intervencions tenen com a objectiu revitalitzar el centre històric, en especial la plaça, per tal de convertir-la en un espai viu i un veritable centre neuràlgic del dia a dia social del municipi.

A més a més d’aquestes intervencions que es tenen previst fer a la plaça de l’Església, Som Espluga ha presentat la proposta de replantejar urbanísticament la plaça Montserrat Canals, davant del Casal, pacificant-la de trànsit amb l‘objectiu que aquest espai sigui un entorn més segur per als espluguins i espluguines.

En aquesta plaça s’eliminaria la circulació de vehicles, es crearien espais d’ombra i espais de joc, per tal de donar-li vida incrementant-ne l’accessibilitat i la seguretat.