Som Espluga proposa recuperar el Parc Fluvial i extendre’l en el seu recorregut per crear un espai natural relacionat amb la Cova de la Font Major, per la ciutadania i el turisme


La proposta contempla intervenir urbanísticament i paisatgísticament en el tram urbà del riu Francolí i connectar-lo amb el Camí Blau, la Ruta del Cister i altres rutes que creuen l’Espluga de Francolí


Som Espluga proposa redactar un projecte urbanístic i paisatgístic que dignifiqui l’entorn del riu Francolí per recuperar el Parc Fluvial i extendre’l en el seu recorregut. L’objectiu és que aquest Parc Fluvial connecti amb el projecte del Camí Blau i l’uneixi amb la resta de municipis i rutes que travessen l’Espluga. A més, aquesta proposta quedaria integrada amb les obres de restitució que ja s’han fet en aquesta zona després de les afectacions de la riuada del Francolí.

Aquesta proposta busca fer una intervenció paisatgística que parteixi d’una neteja de la llera del riu, la creació de recorreguts per a passejar a la vora del riu, espais per a disfrutar de l’entorn i creant un gran parc que connecti els principals equipaments turístics de la zona, com son les Coves, la Font Major, la Font Baixa, el Portal de la Font Major, el Celler Cooperatiu Modernista, el Celler de Dalt, la Fassina Balanyà, la zona del Castell i el Capuig.

També preveu repensar la zona de la rotonda de la Font Baixa per tal d’ampliar-la i millorar-ne la seguretat. La idea també hauria de contemplar el canvi del pont de la Font Baixa per evitar futures avingudes del riu Francolí.

Aquesta proposta global també s’hi suma la idea d’embellir l’entorn de la zona de la Font Major per potenciar aquest espai natural com a punt d’inici de passejos, rutes en bici i caminades.

Altres propostes turístiques que fa Som Espluga son les d’adaptar una nova zona de serveis per a autocaravanes en una ubicació adequada per acollir aquesta tipologia de turisme i visitants al municipi, crear una rèplica de l’important conjunt de gravats paleolítics descoberts a les Coves de l’Espluga el 2019, amb l’objectiu de transformar la proposta museogràfica actual i de posar en valor i fer accessible la troballa i potenciar l’entorn natural de l’Espluga fomentant el turisme actiu, esdevenint una porta d’entrada al futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, en coordinació amb els agents del territori i amb el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.