Les mocions del Ple de setembre s’aproven per unanimitat, totes elles proposades per Som Espluga

Som Espluga lamenta que se’ls hagi mentit en el procediment d’una de les propostes plantejades per l’equip de govern.

El punt número 3 de l’ordre del dia del Ple Municipal de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí celebrat el dijous 29 de setembre de 2016 era l’aprovació del compte general de l’exercici 2015. Som Espluga, a la Comissió Especial de Comptes, ja havia votat favorablement a l’aprovació del compte general. Per això, en aquest Ple, Som Espluga va emetre un vot favorable en aquest punt.

En el quart punt de l’ordre del dia, la modificació 4/2016 i 5/2016 del pressupost municipal d’habilitació i suplement de crèdit mitjançant transferències, l’equip de govern va plantejar dues modificacions del pressupost (4/2016 i 5/2016).

La primera modificació consistia en traslladar 3.000€ de la partida de promoció comercial (dotada amb 15.000€) a una nova partida anomenada “Conveni UBE” [Unió de Botigues i Empreses de l’Espluga]. En relació a aquest canvi, Jordi Miró va exposar que dels 15.000€ inicials de promoció comercial ja se n’havien gastat més de la meitat. A més, si ara hi havia la possibilitat de signar aquest conveni, era gràcies a la proposta que Som Espluga va fer durant la negociació dels pressupostos 2015: augmentar de 8.000 a 15.000 € la partida en qüestió, per tal d’afavorir el comerç local. Miró va preguntar si hi havia algun projecte concret o iniciativa determinada a la qual l’equip de govern tingués intenció de destinar els diners que restaven en la partida de promoció comercial (uns 4.000 €).

La segona modificació consistia en ampliar amb 16.000€ la partida d’arranjament de camins (inicialment dotada en 49.000€). En el Ple celebrat el mes d’agost, el regidor Josep M. Vidal ja havia proposat al regidor Antonio Vendrell d’ampliar aquesta partida, motiu pel qual Jordi Miró va manifestar que la modificació es veia amb bons ulls des de SOM. Tot i això, va interessar-se per saber si les feines realitzades a Bosc del Baix del Comú, que pugen a més de 6.000€, i les feines d’arranjament del camp de futbol es pagaven amb diners de la partida d’arranjament de camins. L’equip de govern va respondre que les feines al Bosc facturades corresponien a la franja més propera al camí i que es considera zona d’influència, per la qual cosa sí que la despesa es podia carregar en aquesta partida. Quant a les feines realitzades al camp de futbol, es va exposar que en aquest indret s’hi havia actuat aprofitant l’arranjament de camins propers, per la qual cosa també es computava la despesa en la partida esmentada.

Som Espluga va votar a favor d’aquestes dues propostes de modificació de pressupost.

El punt número 5 de l’ordre del dia era l’aprovació dels fitxers de protecció de dades de caràcter personal, per la instal·lació de càmeres de videovigilància a l’Oficina de Turisme. Josep M. Vidal, de SOM Espluga, va començar la seva intervenció dient que la legislació sobre aquest tema era complexa i feixuga, però que des de SOM Espluga s’havia buscat informació i assessorament sobre la protecció de dades i la instal·lació de càmeres de videovigilància.

Vidal va procedir a llegir una part del decret, en el qual es fonamentava la necessitat d’instal·lar càmeres de videovigilància al fet que a l’Oficina de Turisme hi ha la botiga de venda de records, i una de les treballadores del servei té una deficiència visual, i es podria donar el cas de quedar-se, en algun moment puntual, sola a l’oficina. Per tal de protegir les persones que hi treballen, el local i les mercaderies, resulta necessari procedir a la col·locació de videocàmeres en aquest espai. Vidal ja va puntualitzar que no es tracta d’una treballadora amb deficiència visual sinó d’una treballadora invident. El regidor de SOM Espluga, tot recordant que les càmeres s’instal·len després que un treballador de l’Ofcina de Turisme fos denunciat per presumpte delicte continuat d’agressió sexual, va titllar de “cínics” els arguments que sostenia l’alcalde en el decret que va llegir, i va exposar diverses qüestions a l’alcalde:
Per quin motiu s’instal·len les càmeres? S’instal·len perquè hi ha una treballadora invident? No confien en les seves tasques? La contractació per part de l’Ajuntament d’una persona invident porta lligada com a llosa la instal·lació de càmeres de videovigilància al seu lloc de treball? Ens han robat per un import superior als 4.000 que ens costarà instal·lar aquestes càmeres?
L’alcalde va respondre que no tenien constància de cap robatori, cosa que va estranyar encara més a l’oposició.

“No entenem la motivació” va dir Vidal. D’altra banda, el regidor de SOM Espluga, va constatar que en el projecte al qual havien tingut accés, no sortia especificat qui podrà visualitzar les imatges ni el temps que aquestes romandran emmagatzemades, tal i com marca la llei. També va preguntar per què es va iniciar primer l’expedient de compra de les càmeres i després l’expedient que motiva la compra de les càmeres.

Tot seguit, Vidal es va interessar per les dates dels expedients. Havia detectat que no quadraven amb la realitat, ja que el dia 3 d’agost el mateix regidor havia anat a l’Ajuntament a demanar l’expedient sobre el projecte d’instal·lació de càmeres. Llavors el secretari municipal va respondre que l’expedient estava sota custòdia de l’alcalde i que no li podia facilitar. Vidal va explicar que no li podien mostrar perquè aquest expedient encara no existia en aquell moment. “Em van mentir”, va exposar el regidor al Ple. El 26 de setembre Vidal torna a demanar l’expedient i va ser llavors quan va detectar que l’esmentat expedient tenia una data d’inici posterior al 3 d’agost, dia en què se li havia afirmat que l’expedient estava sota custòdia de l’alcalde. Vidal va acusar l’alcalde i el secretari d’haver-lo mentit en aquest tema, però ells no van donar cap tipus d’explicació per aquest fet tant greu.

MOCIONS

Punt 6 de l’ordre del dia: Moció de rebuig a qualsevol forma de violència de gènere al municipi de l’Espluga de Francolí, que presenta el grup municipal de Som

Aquesta moció es va presentar per urgència al passat Ple, celebrat el 4 d’agost, però l’equip de govern va votar en contra de la urgència de la moció al·legant la complexitat jurídica de la proposta i que el moment no era el més indicat. Som Espluga havia entregat una còpia del document a tots els grups municipals i al secretari.

Finalment, a la Junta de Portaveus prèvia al Ple del mes de setembre es va negociar el contingut d’aquesta moció i només se’n van canviar dues expressions.
Laura Ruiz de Porras va ser l’encarregada de defensar la moció durant el Ple. La regidora va recordar que a Catalunya es produeix una agressió cada tretze hores i que l’any passat es van denunciar un total de 679 agressions, però que moltes agressions no es denunciaven i que es calcula que en realitat podrien haver sigut gairebé 4.000 en total, o sigui, una agressió cada dues hores. Ruiz de Porras va recalcar que moltes d’elles es produïen a la feina, un fet que provocava un descens en les denúncies, ja que les víctimes tenen por de perdre la feina. Va exposar que l’Ajuntament, en conjunt, s’havia vist sorprès per una denúncia d’abusos sexuals i no s’havia sabut respondre amb celeritat i de manera predeterminada. Aquesta era la motivació de la presentació aquesta moció: dotar la institució de procediments i mecanismes adients per fer front a futures situacions de tipus similar. A través de la moció es declarava el rebuig absolut cap a totes les formes de violència de gènere, s’instava l’Ajuntament a elaborar un protocol conjunt amb el Consell Comarcal de la Conca, a donar suport als programes de sensibilització del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) i a seguir amb la difusió dels valors d’igualtat, de tolerància i de respecte a la diferència entre tots els ciutadans.

La moció va ser aprovada per unanimitat.

Punt 7 de l’ordre del dia :Moció per la creació d’un reglament de consultes populars no referendàries a l’Espluga de Francolí, que presenta el grup municipal de Som

Jordi Miró va defensar la proposta de Som Espluga recordant que al programa electoral d’aquesta formació política per a les eleccions del maig del 2015 ja es feia esment que la participació ciutadana és fonamental en l’activitat política municipal i que s’introduiria el concepte de participació a diferents àmbits de la decisió política. Concretament, en el programa electoral es proposava la regulació d’instruments de les consultes populars. Miró va afegir que això permetria, per una banda, facilitar la participació directa de la ciutadania en els assumptes municipals i que dotaria el consistori d’una eina per a poder consultar a la ciutadania tots aquells temes que es considerin convenients.

La moció va ser aprovada per unanimitat dels 10 regidors presents.

Punt 8 de l’ordre del dia: Moció per a l’ordenació del trànsit rodat a l’Espluga de Francolí que presenta el grup municipal de Som

Aquesta proposta de Som Espluga pretenia donar resposta a les necessitats actuals de circulació del municipi, que en els darrers anys han canviat considerablement: aparcaments, sentits de circulació, manca de passos de zebra elevats, etc. Per tot això, Vidal va defensar aquesta moció, a través de la qual s’instava l’equip de govern a seguir estudiant la implantació de sentit únic en alguns carrers concrets, determinació de passos de zebra en zones problemàtiques o passos elevats en punts negres.

Aquesta moció també fou aprovada pels 10 regidors presents. SOM Espluga vetllarà perquè totes les aportacions realitzades en aquest sentit es duguin a terme i així la circulació i la convivència entre cotxes i vianants pugui millorar-se als carrers de l’Espluga.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s