SOM Espluga continua fiscalitzant l’acció de govern a l’Ajuntament de l’Espluga

En el Ple de setembre, l’agrupació d’esquerres de l’Espluga de Francolí va denunciar que s’hagués nomenat a dit, sense concurs públic i per màxima urgència la persona que ha de substituir les tasques d’un treballador que s’ha jubilat

 

El Ple del passat dijous 29 de setembre es va iniciar amb l’aprovació de l’acta anterior, a continuació es va donar compte dels decrets d’alcaldia i tot seguit es va debatre i aprovar el compte general de l’exercici 2015, la modificació 4/2016 i 5/2016 del pressupost municipal, la creació dels fitxers de protecció de dades de caràcter personal i les tres mocions que va presentar SOM Espluga: la de rebuig a qualsevol forma de violència de gènere al municipi, la moció per la creació d’un reglament de consultes populars no referendàries i la moció per a l’ordenació del trànsit rodat. Finalment hi va haver el torn de preguntes on SOM Espluga es va interessar per diversos temes d’actualitat municipal.

El Ple es va iniciar amb l’aprovació de l’acta del ple anterior, celebrat 4 d’agost de 2016 tot i ser el del mes de juliol. En aquest punt SOM Espluga va fer diverses aportacions, entenent que el contingut de l’acta no reflectia, a parer del grup de l’oposició, el contingut del ple anterior en els següents aspectes concrets:

– Es va demanar que a l’acta hi constés que l’anterior Ple va ser gravat pel grup de SOM Espluga. Prèviament s’havia informat que Ple actual també s’estava gravant.

– També es va sol·licitar que hi constessin les respostes que l’equip de govern va donar sobre la pregunta que SOM Espluga va fer en referència a la cessió gratuïta d’ús de la piscina municipal a la regidora Èrika Soriano per motius personals.

– També es va sol·licitar que s’inclogués a l’acta l’agraïment que va fer SOM Espluga a l’alcalde per haver demanat disculpes públicament sobre les errades del programa de la Festa Major.

 Laura Ruiz de Porras no va trobar bé que a l’acta, pel que fa als actes de cultura popular, només remarqués que es queixava de que la  presentació del Francolí va durar massa.

– Que les preguntes i respostes que va fer el regidor de SOM Espluga, Josep M. Vidal, no van ser recollides de manera literal a l’acta, tal i com havia demanat aquest regidor. Vidal va recordar l’obligació de plasmar tot allò que es sol·liciti que a l’acta consti de manera literal i més en un tema delicat com el que es va tractar.

Finalment, com que el secretari municipal no va recollir totes les esmenes que va presentar SOM Espluga, aquest grup hi va votar en contra, provocant un empat en la votació (cinc a cinc), ja que un regidor de CiU, Jordi Torre, no va assistir al ple. L’empat es va desfer quan en la segona votació l’alcalde va utilitzar el seu vot de qualitat.

 El segon punt de l’ordre del dia era sobre els decrets d’alcaldia . Els regidors de SOM Espluga vam preguntar sobre diferents factures en concret. Per primer cop en aquesta legislatura, l’equip de govern i el secretari municipal es van queixar sobre la concreció de les preguntes, dient que no es recordaven de totes les factures que autoritzaven. Alhora, van demanar que les preguntes fossi enviades abans de la celebració del Ple i així podrien saber de quines factures es necessita algun aclariment. Recollim la proposta i des de SOM Espluga treballarem amb antel·lació per a poder obtenir la informació que considerem convenient sobre la despesa que s’executa des del Consistori. Tot i això, creiem que amb voluntat i l’ús de noves tecnologies es podria tenir accés digital a les factures al moment, la qual cosa permetria fer els aclariments necessaris de manera pública al Ple i constarien en acta.

En el torn de preguntes es va preguntar a la Regidora de Festes si s’havia pagat la factura del sopar del grup de diables del dissabte de la Festa Major 2016, que estava en mal estat. La regidora Èrika Soriano va contestar que sí. Aida Morgades va insistir preguntant quina explicació havia donat el restaurant sobre el mal estat del menjar. Soriano va explicar que el restaurant argumenta que els diables van entrar tres quarts d’hora tard al sopar i que, en fer molta calor, durant aquests 45 minuts es va fer malbé el menjar. A la regidora Morgades li va estranyar que l’equip de govern dones credibilitat a la resposta del restaurant.

Seguidament, el regidor Xavier Rosell va fer un prec sobre el solar que hi ha a l’Avinguda Catalunya, tocant al carrer de Sant Miquel, on hi ha un mur molt baix i un desnivell considerable. SOM Espluga va considerar que es podria donar el cas d’una caiguda perillosa i, per això, el grup demanava que l’Ajuntament requereixi al propietari que hi posi remei o que el mateix Ajuntament instal·li una barana per la part de la vorera, amb l’objectiu de prevenir accidents.

Al ple del 4 d’agost corresponent al mes de juliol, la regidora Laura Ruiz de Porras va preguntar per la col·locació de l’escala que unirà els carrers Terra Alta i Ermita. En no haver-se instal·lat en el moment de celebració del Ple de setembre, la regidora va tornar-ho a preguntar. La resposta de l’equip de govern va ser que el retard es devia al fet que l’industrial que l’està construint tenia molta feina. Ruiz de Porras va remarcar que les soldadures de les baranes que s’havien instal·lat al carrer de l’Ermita estaven molt mal fetes, i que això provocava que la barana quedés irregular, cosa que no es podia consentir.

La següent pregunta, formulada per Morgades, anava dirigida a la regidora d’Ensenyament per saber quants alumnes hi han inscrits a l’Escola Municipal de Música per al curs 2016-2017. La regidora va respondre que encara no ha tingut la reunió amb la directora de l’escola i que al ple següent n’informaria.

Com en el ple anterior, Ruiz de Porras va tornar a preguntar a la regidora M. Jesús Martín sobre com estava la borsa de voluntariat. La 1a tinent d’alcalde va respondre que hi ha un voluntari en actiu i quatre que hi estan interessats però s’ha de buscar l’usuari, és a dir, la persona a qui donar el servei. La regidora també va comentar que estan pendents de tenir tríptics, organitzar xerrades i posar-ho a la web municipal per fer-ne promoció.

El regidor Josep M. Vidal va comentar que a la cruïlla del C/Pau Casals amb el C/ Anselm Clavé no hi ha cap senyalització “d’stop” pintada a terra. A més, la  vegetació de la cantonada dreta d’aquest encreuament dificulta la visibilitat als cotxes que fan aquest stop. Vam exposar que des de SOM crèiem que era urgent indicar de manera adequada aquesta intersecció. El regidor Joan Amigó va recollir la proposta i va dir que es faria.

El portaveu de SOM Espluga, Jordi Miró, va lamentar que durant la inauguració de la Festa de la Verema l’alcalde no va presentar el director de l’INCAVI als regidors de SOM Espluga, com ja ha passat altres cops amb altres autoritats convidades. Miró es va interessar per saber quina regidoria i com s’organitzava la Festa de la Verema. David Rovira, sense respondre sobre la no presentació d’autoritats als regidors de SOM Espluga, va dir que la festa l’organitza la Regidoria de Turisme, que de les infraestructures se n’encarrega l’Ajuntament i, dels actes, la Denominació d’Origen Conca de Barberà.

Aida Morgades es va interessar pels resultats de l’enquesta de la Festa Major, impulsada des de l’equip de Govern. Va preguntar quantes persones l’havien respost i com es valorava des de la Regidoria de Festes. La responsable política d’aquest àmbit va respondre que la nota mitja amb la que és valorava la festa major era entre un 7 i un 8 i que l’enquesta l’havien respost unes 34 persones. SOM Espluga va aportar que no es pot dir que es fa una bona valoració de la Festa Major si de 4.000 habitants només en contesten 34.

Sobre l’acte de l’11 de Setembre, Vidal va recordar que des de la Secció Local de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), L’Espluga de Francolí per la Independència, es va demanar en públic que la senyera estelada lluís al balcó de l’Ajuntament no només un dia a l’any sinó tot l’any. Vidal va preguntar que si el fet de veure que tots els assistents a l’acte de la Plaça de la Vila menys l’equip de govern van aplaudir la idea, els va fer canviar de parer. La resposta de Rovira va ser que l’Ajuntament és la casa de tothom i només posaran la bandera de l’Ajuntament i la Senyera.

Xavier Rossell va exposar que té constància que preocupa als espluguins l’estat del C / Anselm Clavé. Tot i saber que no està als pressupostos, va demanar si es podrien arreglar almenys els clots. El regidor Joan Amigó va dir que era un carrer on s’hi ha de fer una intervenció integral, que hi ha el projecte però no els diners.  El mateix regidor de SOM Espluga va preguntar pels transformadors de llum de la urbanització Carreras i el del carrer Castell, que acostumen a espatllar-se quan plou i quina solució posarien o quina solució demanarien a la companyia elèctrica. David Rovira va dir que la companyia canviarà els transformadors.

Rossell va comentar que al Parc Freginal esta descuidat, amb les herbes molt altes. L’alcalde va dir que l’empresa que s’encarrega de la jardineria del parc encara no ha vingut a arreglar-ho, tot i que l’han avisat varies vegades.

També es va preguntar per la taxa de les llicències de comerços a l’Espluga. Actualment és de 300€, encara que sigui per canvi de local. Des de l’agrupació d’esquerres vam fer una reflexió: si volem promocionar i ajudar el comerç local, es podria aplicar una % de bonificació d’aquesta taxa en aquest tipus de casos. El regidor Joan Amigó va dir que ho proposéssim l’any que ve de cara als pressupostos.

A continuació vam interessar-nos per saber, arran de l’obertura d’un nou habitatge turístic, si existeix algun reglament vigent de regulació en aquest sentit. L’alcalde va puntualitzar que la Generalitat sí però que l’Ajuntament no.

Ens vam interessar per saber quines mesures prendrien a la plaça Sant Miquel, on hi ha una autèntica plaga de llimacs que afecten als arbres. Aquest és un fet que havia denunciat a través de les xarxes socials un veí de la zona. El regidor Joan Amigó va dir que s’estava utilitzant un producte per fer que els llimacs no surtin i així no ataquin als arbres. Des de SOM Espluga també vam demanar que, ja que està encintat el perímetre d’afectació i està prohibit aparcar-hi, almenys es col·loqui un cartell explicant el motiu i les actuacions que s’hi estan realitzant. D’aquesta manera els veïns estarien informats.

SOM Espluga també va preguntar si hi havia algun problema amb els pregons, ja que últimament no havien sonat a l’hora, inclús amb temes tan delicats com els enterraments, quan algun dia han estat pregonats l’endemà de l’enterrament. També vam preguntar si s’havia demanat disculpes als familiars dels difunts. Joan Amigó va dir que es tenia constància que el programa que tira els pregons no funciona bé, però que estava en procés de solució.

Va haver-hi una sèrie de preguntes que no es van poder formular perquè no el regidor Jordi Torre no va assistir al Ple, havent excusat la seva presència. Per exemple quantes entitats havien formalitzat la petició per formar part del Consell de Participació Sectorial d’Entitats i quan seria la pròxima reunió; com havia anat l’estiu a nivell turístic, quants visitants han passat per la Ruta Templera, Museu i Cova i quantes pernoctacions hi havia hagut o bé la descoordinació de contingut entre l’Ebando i la pàgina de Facebook “Veu Pública” de l’Ajuntament de l’Espluga.

Jordi Miró es va interessar pel procés que es va seguir per cobrir la baixa per jubilació d’unt treballador de l’Ajuntament. El portaveu de SOM Espluga va preguntar per què es va nomenar a dit amb “màxima urgència” la persona que ha de cobrir una plaça vacant per una jubilació que feia mesos que es sabia que es produiria. Va preguntar amb quin criteri es va decidir i si havia altres aspirants. Miró va recordar que durant aquest estiu s’han produït dos nomenaments més per “màxima urgència”, però que aquests es troben motivats per dos motius: baixa inesperada de la persona titular de la plaça i que les persones que han substituït temporalment als funcionaris afectats havien participat en altres processos de selecció, i per tant, l’Ajuntament tenia el seus currículums per examinar i poder valorar la idoneïtat de cada nomenament. SOM Espluga va donar a conèixer públicament aquest tema el passat dijous 6 d’octubre, aquí podeu consultar el comunicat que es va emetre.

A continuació, el regidor Vidal va insistir en demanar que es retransmetessin els plens, tal i com s’havia acordat en el ple anterior. També va preguntar si ja s’havia agilitzat la recerca d’un periodista per engegar l’emissora municipal. L’equip de govern va respondre que ja van enviar l’oferta al Col·legi de Periodistes i que estaven a l’espera de rebre candidatures. Vidal va preguntar per què en aquest cas es farà un procés de selecció obert i en el cas de la substitució de la persona jubilada no. Va preguntar si l’interès de l’equip de govern era que no hi hagués emissora municipal perquè la gent no s’assabentés del dia a dia municipal o  nomenaments sense procediments transparents. Vidal va tancar la intervenció preguntant si l’alcalde obriria torn obert de paraules al públic assistent, cosa que no va fer en els dos plens anteriors i que el grup de SOM Espluga va posar de manifest en el Ple.

Per acabar, Jordi Miró va reclamar que l’alcalde no convoqués el ple d’agost quan el Reglament diu clarament que els plens seran cada mes. Miró va dir que percep que l’alcalde no convoca els plens quan hi ha temes complicats.

Miró va recordar a Rovira que l’alcalde havia dit feia poc en un acte del seu partit que: “És el temps de la gent jove i de pensar en el futur amb noves estructures i maneres de fer.” El portaveu de SOM Espluga va preguntar a David Rovira si tenia previst deixar l’alcaldia per a donar pas a noves maneres de fer i crear noves estructures o bé si això només eren declaracions per quedar bé de cara la galeria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s