SOM Espluga continua fiscalitzant l’acció de govern i demana a Antoni Vendrell que abandoni el seu Grup Municipal després que ell afirmés que al Ple es representa a si mateix i no pas a Espluga Viva o al PSC

L’ordre del dia del ple de setembre, celebrat el 8 d’octubre de 2015, era el següent:

 1. Aprovació de l’esborrany de Les actes 9/2015 i 10/2015 celebrades pel Ple municipal els dies 27 i 31 d’agost de 2015 respectivament.
 2. Donar compte dels decrets dictats per l’Alcaldia 062 a 072 del 2015 als efectes del seu coneixement i ratificació si s’escau.
 3. Aprovació de la Massa Salarial personal laboral 2015.
 4. Proposta d’acord de suport al president Mas, l’exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau amb motiu de la seva imputació per l’organització del 9N
 5. Proposta d’acord per l’organització de l’acollida de refugiats sirians a l’Espluga de Francolí.
 6. Proposta d’acord sobre els resultats del 27S.
 7. Proposta d’acord contra les barreres arquitectòniques.
 8. Informes de presidència i regidories.
 9. Precs i preguntes.

En la primera votació del Ple, sobre l’aprovació de la massa salarial del personal laboral 2015 que ascendeix a un total de 536.645,10€, tots els grups municipals van votar a favor. Es va acordar fer públic aquest import a la seu electrònica de l’Ajuntament.

El següent punt de l’ordre del dia era la proposta d’acord de suport al president Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau en motiu de les seves imputacions per l’organització del 9N. La proposta, que va ser iniciativa del grup de Convergència i Unió però que van presentar de manera conjunta els tres grups municipals, va ser aprovada per unanimitat. Cal destacar que el regidor d’Espluga Viva – Candidatura de Progrés, Antoni Vendrell, va explicar que el seu vot seria favorable, tot i el posicionament del PSC, perquè va dir que al Ple es representava a ell mateix i no pas al PSC o a Espluga Viva. Jordi Miró va ser l’encarregat de defensar el sentit de vot de SOM Espluga.

Una altra moció que va ser  per unanimitat va ser una moció que va presentar inicialment el grup de SOM Espluga i que, en la junta de portaveus, va ser pactada entre els tres grups municipals. Tractava sobre l’organització de l’acollida de refugiats sirians a l’Espluga de Francolí. Aquest cop va ser el regidor Josep M. Vidal (SOM Espluga) qui va exposar el punt de vista de la coalició d’esquerres, tot dient que la moció perseguia l’objectiu de tenir una “Espluga coordinada” i una “Espluga preparada” per acollir, en cas necessari, a refugiats sirians. La proposta contempla la creació d’una comissió de seguiment, establir coordinació entre les entitats socials i les administracions i informar i sensibilitzar la població. Vidal va afegir que la moció també ens ha de fer sensibles vers la gent que tenim més a prop i que tenen dificultats en el seu dia a dia. També va felicitar la regidora Maria Jesús Martín per haver entomat la proposta que el grup de SOM Espluga va exposar abans del ple perquè l’Espluga es mobilitzés per aquest tema.

La següent moció també va ser presentada en solitari pel grup municipal de SOM Espluga i va ser defensada pel portaveu del grup, Jordi Miró. El text proposava donar suport explícit a totes les iniciatives que emprenguin, de manera conjunta, els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP, declarar l’Espluga de Francolí municipi a favor del procés independentista i felicitar al diputat espluguí, Ferran Civit, per haver estat escollit diputat al Parlament. La proposta de resolució va ser aprovada per unanimitat.

L’última moció del ple també la va presentar el grup de SOM Espluga i l’encarregat de defensar-la va ser el regidor Xavier Rosell. El text proposava acordar que l’Ajuntament i la Regidoria d’Urbanisme en concret duguin a terme un estudi de barreres arquitectòniques i planifiquin els seus arranjament i que s’estudiï la possibilitat d’incloure en els propers pressupostos una partida econòmica per a realitzar les intervencions més necessàries. Després de negociar el contingut de la proposta, aquesta va ser aprovada per unanimitat dels presents.

IMG_2881

El Ple, prèvia petició de SOM Espluga en junta de portaveus i plantejat al Ple per part del regidor de Comunicació, Jordi Torre, va acordar incloure amb caràcter d’urgència el nomenament dels vocals en representació dels grups municipals en el Consell d’Administració de l’Organisme de Gestió i Control de l’Emissora Municipal de Ràdio. Per part de SOM Espluga el titular serà Josep M. Vidal i com a suplent, Xavier Rosell. Per part del grup de CiU es proposa Joan Amigó i com a suplent, Erika Soriano. Antoni Vendrell serà el representant per part d’Espluga Viva-CP. En aquest punt, Vidal (SOM Espluga), va demanar que el Consell es reuneixi el més aviat possible i que es convidi a Xavier Lozano com a director en funcions així com a la resta de l’equip directiu en funcions per desencallar el més aviat possible aquest tema.

Finalment es va obrir el torn de precs i preguntes.

 • Aïda Morgades (SOM Espluga), va preguntar si es té previst col·locar els panots que manquen a la vorera del carrer Milmanda cantonada avinguda Catalunya. Joan Amigó (CiU) respon que no està prevista cap actuació.  Morgades també comenta que al carrer Dr. Joan Farré hi ha un terraplè en mal estat i pregunta si és responsabilitat del Museu de la Vida Rural (MVR) o bé de l’Ajuntament. Rovira i Amigó (CiU) responen que el MVR n’és el responsable i que l’Ajuntament els ho recordarà. Morgades també pregunta sobre la valla que hi ha al Cal Nicasi i l’equip de govern respon que és una mesura de seguretat provisional per si caigués la llinda de la finestra de la façana.
 • El regidor Xavier Rosell (SOM Espluga) pregunta sobre el passeig Lluís Companys, un espai deteriorat per les pluges, els excrements de gossos i el mal accés. Amigó respon que en són conscients però que no tenen previst fer-hi cap actuació ni enguany ni l’any vinent.
  Rosell també comenta que la senyalització de l’Ermita està tapada per la vegetació. Amigó respon que el PNIN té previst canviar els cartells indicatius.
 • Aïda Morgades pregunta quants alumnes s’han inscrit als cursos per adults i a la Llar d’Infants. M. Jesús Martín respon que al curs de català s’han inscrit una quinzena d’alumnes, al curs de català per a nouvinguts una desena, a la preparació per la ESO mitja dotzena i al curs d’informàtica no ho sabia. A la Llar d’infants s’han inscrit 20 alumnes nous.
 • Rosell pregunta pel perillós estat d’un forat davant de l’escomesa elèctrica al carrer que baixa del Parc del Freginal. Amigó respon que FECSA encara no hi ha actuat però que es comprometen a col·locar una planxa metàl·lica per evitar accidents.
  Rosell també pregunta sobre les obres al carrer de les Parres i al carrer Pau Casals. Amigó respon que properament la brigada municipal intervindrà al carrer de les Parres per reparar el clavegueram i que al carrer Pau Casals també s’hi actuarà.
 • Aïda Morgades pregunta sobre si es té algun projecte concret per la plaça de Sant Isidre. Joan Amigó respon que no està previst al pressupost anual i que l’empresa que desmantella la benzinera deixarà l’espai igual que inicialment però amb zona d’aparcament.
 • Josep M. Vidal pregunta sobre la propera reunió amb les entitats sobre el Consell d’Entitats i en quin estat quedaria la Coordinadora d’Entitats. Torre respon que serà una reunió informativa i que la Coordinadora podria seguir treballant com fins ara i a més tenir algun representant al Consell d’Entitats.
 • Vidal pregunta a Torre sobre si la segona edició de “El Vi fa Sang” tindrà canvis, més enllà dels de calendari. Torre respon que encara no s’ha concretat però que es mirarà de fer els actes més espaiats.
 • Vidal pregunta al regidor de medi ambient, Antoni Vendrell, si tenia previst algun pla per eradicar les deposicions de gossos a la via pública. Va respondre el regidor de serveis Joan Amigó dient que han de ser els veïns qui denunciïn els propietaris dels gossos que defequen a la via pública i no recullen els excrements.
 • Pel que fa a les subvencions a entitats del 2015, Jordi Miró pregunta sobre els criteris en atorgar subvencions, sobre si aquestes són ordinàries o extraordinàries, i altres requisits. El regidor Jordi Torre respon que al llistat d’entitats hi surten tant subvencions com patrocinis i que caldria revisar en un futur els procediments tot establint noves bases per concedir subvencions i patrocinis.
 • Miró també va preguntar sobre l’import del primer pagament de la caserna de la Guàrdia Civil. El secretari va respondre que l’import era poc més de 70.000 euros i que es pagarà en 4 anualitats.

Per acabar el ple, el portaveu de SOM Espluga, Jordi Miró, va recordar que ja havien passat més de 100 dies de la formació del govern municipal i que, per tant, els dies de gràcia s’havien acabat. Va preguntar als grups de govern quina valoració feien dels primers 100 dies. Rovira (CiU) diu que el fet d’haver un període electoral pel mig distorsiona el resultat i que l’execució del pressupost actual no permet massa variacions. Antoni Vendrell (EV-CP) respon que si es treballa de manera conjunta s’obtenen bons resultats.

Per acabar, Josep M. Vidal (SOM Espluga) fa èmfasi en el fet que s’han acabat els 100 dies de gràcia.

Tot seguit, Vidal diu que al grup de SOM Espluga els agradaria saber si Antoni Vendrell té previst abandonar o no el seu grup municipal, tenint en compte que ell va dir que es representava a sí mateix, i, per tant, no representava al partit Espluga Viva, tal i com es va veure al ple de constitució del nou Ajuntament, i que tampoc representa al PSC amb el sentit de les votacions que s’han realitzat als plens.

Antoni Vendrell respon que no té intenció d’abandonar-lo. En no rebre cap argumentació, Vidal demana a Vendrell que deixi el grup municipal perquè a l’Ajuntament els regidors no es representen a sí mateixos sinó als electors. Vendrell diu que si hi ha algun problema personal s’ha de resoldre fora. Finalment, Vidal va insistir en la conveniència de reflexionar sobre la conveniència d’abandonar el grup Espluga Viva – Candidatura de Progrés.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s