En el ple municipal d’agost SOM Espluga lamenta que s’hagi creat el Consell d’Entitats sense el coneixement de les entitats espluguines

El passat dijous 27 d’agost de 2015 va tenir lloc a la Sala Polivalent de l’Antic Hospital el Ple Municipal del mes d’agost, amb el següent ordre del dia:

  1. Aprovació de l’esborrany de l’acta 8/2015 celebrada pel Ple municipal el dia 29 de juliol de 2015.
  2. Donar compte dels decrets dictats per l’Alcaldia 055 a 061 deL 2015 als efectes del seu coneixement i ratificació si s’escau.
  3. Proposta que presenta l’equip de govern sobre la creació delS consells de participació.
  4. Proposta que presenta l’equip de govern per donar suport al Correllengua 2015
  5. Proposta d’adhesió a l’acord del Consell Comarcal sobre el servei                             d’ambulàncies a la comarca
  6. Informes de presidència i regidories.
  7. Precs i preguntes.

A banda d’aquests punts, es va incloure, per la via d’urgència, la aprovació de les bases reguladores de l’organisme de gestió i control de l’Espluga FM Ràdio.

IMG_2881

En el punt número dos de l’ordre del dia, sobre els decrets d’alcaldia, el portaveu de SOM Espluga, Jordi Miró, es va interessar per dos contractes menors de serveis en concepte de “publicitat al Diari de Tarragona”. Jordi Torre (CiU) va argumentar que eren anuncis per publicitar la Festa de la Verema i la Festa Major 2015 de l’Espluga de Francolí en aquest diari i en el seu suplement.

Pel que fa al següent punt de l’ordre del dia, Torre va defensar la proposta que presentava l’equip de govern sobre la creació de dos consells de participació: un d’entitats i l’altre general.

El número dos de SOM Espluga, Josep M. Vidal, va aplaudir que després de més de dotze anys consecutius al govern, el grup convergent hagués descobert i impulsat ara els consells de participació, figura que ja preveu el Reglament Orgànic Municipal elaborat ja fa més de 26 anys.

Vidal va lamentar que es volgués aprovar la creació del Consell d’Entitats sense abans haver-ne parlat amb les mateixes entitats ni tampoc amb la Coordinadora d’Entitats de l’Espluga. Va argumentar que, en ser precisament la creació d’un consell de participació, el més correcte a criteri del grup SOM Espluga hauria estat involucrar prèviament les entitats en concret i el teixit associatiu espluguí en general en l’elaboració d’aquesta proposta.

El grup de SOM Espluga entenia que primer s’havia de crear la comissió informativa amb l’objectiu de crear les bases de regulació dels dos consells de participació, amb la presència de les entitats i també dels agents socials. Llavors, una vegada redactades les bases, procedir a la constitució d’aquests òrgans, tal i com ja assenyala el Reglament Orgànic Municipal.

El el mateix ple, SOM Espluga va demanar una reformulació de la proposta presentada unilateralment per l’equip de govern, amb la finalitat d’aplaçar l’aprovació de la creació dels consells un cop les entitats haguéssin pogut valorar la idoneïtat de la proposta i, en el seu cas, haver pogut participar en la definició, organització i regulació d’aquest nou mecanisme de participació.

El grup convergent no va acceptar la proposta de reformulació de SOM Espluga, al·legant, contràriament al que diu al Reglament Orgànic Municipal, que primer s’havien de crear els consells i després reglar-los. La creació del Consell d’Entitats d’esquenes a les entitats va suposar que el grup de SOM Espluga s’abstingués en la votació. Finalment, els dos consells es van crear amb els vots afirmatius de CiU i EV-CP. SOM Espluga no té constància que a data de publicació d’aquesta notícia – resum l’equip de govern s’hagi posat en contacte amb les entitats per a tractar aquest tema.

La següent proposta que es va portar a debat, a proposta del grup de CiU, va ser una moció per donar suport al Correllengua 2015. La regidora de SOM Espluga, Aïda Morgades, va dir que el seu grup compartia la proposta i que la votarien a favor perquè la llengua catalana forma part del patrimoni que cal preservar dels Països Catalans, l’àmbit natural de la coordinadora que va redactar aquesta moció (CAL). Morgades es va interessar per saber quins actes es farien, quan es donarien a conèixer, quines entitats s’havien interessat en participar-hi i quin paper tindria l’Ajuntament més enllà d’aprovar aquesta moció. La resposta que va donar Torre a les preguntes de Morgades va ser que no hi havia cap activitat prevista i que no tenia constància de l’interès de cap entitat.

La tercera proposta que va presentar l’equip de CiU era una moció inicialment redactada per l’Agrupament Catalanista de Montblanc, la qual ja va ser aprovada al Ple de l’Ajuntament de Montblanc i al Consell Comarcal a instàncies dels grups d’Esquerra Republicana. La moció donava suport a la continuïtat del servei d’ambulància de Montblanc.

La regidora de SOM Espluga, Laura Ruiz de Porras, va defensar la postura del grup d’esquerres de l’Espluga dient que estaria bé que la moció també reivindiqués el manteniment de l’ambulància convencional que presta servei a la comarca en horari nocturn de 12 hores i que té la seva seu al Consultori de l’Espluga.

Aquesta proposta va ser acceptada per tots els grups. Ruiz de Porras va recordar a David Rovira (CiU) que la continuïtat d’aquesta ambulància es deu al compromís que va adquirir la Direcció de l’Institut Català de Salut al deixar de prestar servei d’Atenció Continuada els dies laborables i a les nits a l’Espluga de Francolí. Amb l’aprovació per unanimitat d’aquesta proposta, l’Ajuntament sencer es compromet a defensar la continuïtat d’aquest servei.

En aquest ple també es va presentar la proposta d’acord que van arribar els grups de SOM Espluga – AM, Convergència i Unió, Espluga Viva – CP i l’equip de l’Espluga FM Ràdio per tenir unes noves bases reguladores de l’emissora municipal. Miró, en nom de SOM Espluga, va felicitar a totes les parts per haver arribat a un bon acord, la qual cosa permet que l’Espluga FM Ràdio continuï amb la seva activitat habitual. Miró va recordar que, segons els terminis burocràtics, el consell d’administració del nou organisme que ha de gestionar l’emissora no es constituirà fins a l’octubre o novembre, però va dir que esperava que aquest fet no impedís que les emissions comencessin el més aviat possible.

Al ple hi van assistir membres de l’equip de l’Espluga FM Ràdio que van ser convidats pels tres grups municipals i altres veïnes i veïns.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s